Sertés húsleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sertés húsleves

Hozzávalók:

  • 1 kg húsos sertéscsont
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db burgonya
  • 2-3 szál petrezselyemzöldje
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 kisebb zeller gumó
  • víz (kb 2 liter)
  • 5 szem egész fekete bors
  • csipet egész kömény
  • 1 húsleves kocka

Elkészítése:

A húsos csontot megmossuk, majd egy mélyebb, leveses edénybe helyezzük. Felöntjük 2 liter vízzel, majd felforraljuk. Mikor felforrt, leszedjük a tetejéről a habot.

A zöldségeket meghámozzuk és a leveshez adjuk. A répát, petrezselymet hosszában négybe vágva, a hagymát, a burgonyát egészben, a karalábét és a zeller gumót félbe vágva. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldjét is.

Sóval, a szemes fekete borssal, köménnyel és a húsleves kockával ízesítjük. A levest takarék lángon főzzük kb 2 órán keresztül, ameddig a hús megpuhul, az könnyen elválik a csonttól. A zöldségek hamarabb megfőnek, azokat hamarabb ki kell szedni a levesből.

Mikor készre főtt a leves, kiszedjük külön tálba a húst és egy külön tálba pedig sűrű szűrűn átöntött levest.

Azért kell a levest leszűrni, mert így az apró zöldségek, hús darabok nem kerülnek a levesbe, az szép tiszta lesz.

A levest főtt tésztával tálaljuk és a levesben főtt hússal, zöldségekkel tálaljuk.