Palócleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka
- 1 fej vöröshagyma
- étolaj
- 3-4 szál sárgarépa
- 2-3 szál fehérrépa
- kb 40 dkg burgonya
- kb 45 dkg sárga hüvelyű zöldbab
- 2 levél babérlevél
- őrölt feketebors (ízlés szerint)
- őrölt kömény (ízlés szerint)
- kapor (ízlés szerint)
- 3 gerezd fokhagyma
- ételízesítő (ízlés szerint)
- só (ízlés szerint)
- 2-3 ek tejföl
Elkészítése:
Kevés olajon az apróra felvágott hagymát üvegesre pároljuk, majd rá szórjuk a fűszerpaprikát.
A megmosott, felkockázott húst beletesszük, összekeverjük és addig keverjük- főzzük, amíg a hús saját levet nem ereszt, majd még egy kis vizet öntünk hozzá.
Amikor már a hús félig megpuhult, beletesszük a kockára vágott burgonyát, a sárgarépát, a fehérrépát, és a sárga hüvelyű zöldbabot.
Annyi vizet öntünk hozzá, hogy jól ellepje, majd ízesítjük.
Beletesszük a babérlevelet, az ételízesítőt, a sót, őrölt fekete borsot, őrölt köményt, fokhagymát és a kaprot. Addig főzzük, míg az összes hozzá való megpuhul.
Egy kis tálba beletesszük a tejfölt, és a forró levesből egy merőkanálnyi levet, jól összekeverjük, majd beleöntjük a levesbe és még egyet forralunk rajta és már kész is van a fenséges leves.