Izlandi ribizlileves recept
Hozzávalók:
- 600 g ribizli
- 100 g málna
- 250 g skyr (vagy görög joghurt)
- 150 g cukor
- 1 fahéjrúd
- 5 db szegfűszeg
- 5 db zöld kardamom
- 2 citrom hámozott héja
- 1 marék mentalevél
- 20 g finomliszt
- csipet só
Elkészítése:
A ribizli felét a málnával egy lábosba helyezzük. Hozzáadjuk a cukor felét és néhány percig főzzük, amíg a gyümölcsök szétesnek.
Közben elkészítjük a fűszerkivonatot. 3 dl vizet egy kisebb lábosba öntünk, hozzáadjuk a fűszereket, a citrom hámozott héját és a cukor másik felét. Közepes lángon addig főzzük, amíg a kivonat sárga színt kap, majd leszűrjük.
A gyümölcsökhöz adjuk a sót és felöntjük 7 dl (forró) vízzel. A fűszerkivonatot is beleöntjük, majd kb 5 percig főzzük alacsony lángon. A levest egy botmixerrel pürésítjük.
A skyrt egy habverővel simára keverjük, majd belekeverjük a lisztet. Egy kevés vízzel segíthetünk, hogy ne legyen kemény. A habarást a levesbe öntjük, miközben folyamatosan keverjük. Néhány percig még főzzük, majd elzárjuk a hőt és a maradék ribizlit is a levesbe keverjük.
A levest hidegen és melegen is fogyaszthatjuk. Ha szeretnénk, hogy a ribizli megtartsa az alakját, a kihűtött levesbe keverjük bele.
Tipp:
Ez a leves gyorsan és egyszerűen elkészül és nagyon finom!