Gazdag húsgombócleves bográcsban recept
Hozzávalók:
Gombóchoz:
- 50 dkg darált sertéslapocka
- 1 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk só
- 2 nagy csipet bors
- 1 borsónyi házi fokhagymakrém
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
- 4 ek búzadara
Továbbá:
- 1 zsenge, de nagyobb karalábé
- 4 szál sárgarépa
- 5 szál petrezselyem
- 6 közepes krumpli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek zsír
- 1 tk házi ételízesítő
- 2 csapott tk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 púpos tk házi darált paprika
- 2 púpos tk fűszerpaprika
Elkészítése:
Először a gombócokhoz a húst egy tálba rakva elkeverjük a tojással, búzadarával, fűszerekkel, aprított petrezselyemzölddel. Félretéve pihentetjük.
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát, petrezselymet felkarikázzuk, a karalábét, a krumplit felkockázzuk. Az apróra vágott hagymát a bográcsban, a zsíron üvegesre pirítjuk, majd a krumpli kivételével átforgatjuk rajta a zöldségeket.
Felengedjük vízzel, ízesítjük a fűszerekkel.
Ha már majdnem puha minden zöldség, akkor vizes kézzel kisebb diónyi gombócokat sodrunk és a levesbe engedjük. Ha felforr, hozzáadjuk a krumplit is és együtt készre főzzük.
Ha szükséges, még ízlés szerint ízesítjük.
Melegen kínáljuk.
Tipp:
Bár már itt a szeptember, de még mindig nyárias az idő, amit érdemes kihasználni egy kis bográcsozás keretében. Nálunk általában én végzem az alapanyagok előkészítését, és a Férjem veszi kezébe a fakanalat. Most egy tartalmas leves készült, amibe zöldleveles gombóc került. A kicsik először ezeket a golyókat kanalazták ki belőle.
Friss, ropogós héjú kenyérrel az igazi.