Gazdag húsgombócleves bográcsban

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Gombóchoz:

  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 kk só
  • 2 nagy csipet bors
  • 1 borsónyi házi fokhagymakrém
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
  • 4 ek búzadara

Továbbá:

  • 1 zsenge, de nagyobb karalábé
  • 4 szál sárgarépa
  • 5 szál petrezselyem
  • 6 közepes krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 tk házi ételízesítő
  • 2 csapott tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 púpos tk házi darált paprika
  • 2 púpos tk fűszerpaprika

Elkészítése:

Először a gombócokhoz a húst egy tálba rakva elkeverjük a tojással, búzadarával, fűszerekkel, aprított petrezselyemzölddel. Félretéve pihentetjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát, petrezselymet felkarikázzuk, a karalábét, a krumplit felkockázzuk. Az apróra vágott hagymát a bográcsban, a zsíron üvegesre pirítjuk, majd a krumpli kivételével átforgatjuk rajta a zöldségeket.

Felengedjük vízzel, ízesítjük a fűszerekkel.

Ha már majdnem puha minden zöldség, akkor vizes kézzel kisebb diónyi gombócokat sodrunk és a levesbe engedjük. Ha felforr, hozzáadjuk a krumplit is és együtt készre főzzük.

Ha szükséges, még ízlés szerint ízesítjük.

Melegen kínáljuk.

Tipp:

Bár már itt a szeptember, de még mindig nyárias az idő, amit érdemes kihasználni egy kis bográcsozás keretében. Nálunk általában én végzem az alapanyagok előkészítését, és a Férjem veszi kezébe a fakanalat. Most egy tartalmas leves készült, amibe zöldleveles gombóc került. A kicsik először ezeket a golyókat kanalazták ki belőle.
Friss, ropogós héjú kenyérrel az igazi.