Epres gombóc eperöntettel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 50 dkg burgonya
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- 10-15 dkg finomliszt
- 20 szem friss, közepes méretű eper
- 4 evőkanál olaj
- 15 dkg zsemlemorzsa
Az öntethez:
- 15 dkg eper
- 2 evőkanál barnacukor
- 1 teáskanál balzsamecet
Elkészítése:
Az epreket megmossuk levágjuk a végét, szárazra töröljük és félretesszük.
A zsemlemorzsát világos barnára pirítjuk az olajon.
Az öntetet úgy készítjük, hogy az epret egy kis lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot és az ecetet, majd feltesszük főni. Ha felforrt, akkor átpasszírozzuk és kész is az eper öntet.
A megtisztított burgonyát kockára vágjuk és egy lábasba tesszük, majd bő sós vízben megfőzzük.
A megfőtt és kihűlt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, beleszórjuk a lisztet, sózzuk, majd összegyúrjuk.
A tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk, kockára vágjuk és minden tészta közepébe teszünk egy epret. Összecsípjük a négy sarkát és gombócot formázunk a tésztából.
Bő, sós, forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat.
Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor azonnal kiszedjük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.
Az epres gombócokat az eper öntettel kínáljuk.
Tipp:
A főtt burgonyát ki kell hűteni mielőtt összegyúrjuk a liszttel és a tojással, mert különben nem lágyul vissza a tészta.