Epres gombóc eperöntettel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 50 dkg burgonya
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- 10-15 dkg finomliszt
- 20 szem friss, közepes méretű eper
- 4 evőkanál olaj
- 15 dkg zsemlemorzsa
Az öntethez:
- 15 dkg eper
- 2 evőkanál barnacukor
- 1 teáskanál balzsamecet
Elkészítése:
Az epreket megmossuk levágjuk a végét, szárazra töröljük és félretesszük.
A zsemlemorzsát világos barnára pirítjuk az olajon.
Az öntetet úgy készítjük, hogy az epret egy kis lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot és az ecetet, majd feltesszük főni. Ha felforrt, akkor átpasszírozzuk és kész is az eper öntet.
A megtisztított burgonyát kockára vágjuk és egy lábasba tesszük, majd bő sós vízben megfőzzük.
A megfőtt és kihűlt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, beleszórjuk a lisztet, sózzuk, majd összegyúrjuk.
A tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk, kockára vágjuk és minden tészta közepébe teszünk egy epret. Összecsípjük a négy sarkát és gombócot formázunk a tésztából.
Bő, sós, forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat.
Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor azonnal kiszedjük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.
Az epres gombócokat az eper öntettel kínáljuk.
Tipp:
A főtt burgonyát ki kell hűteni mielőtt összegyúrjuk a liszttel és a tojással, mert különben nem lágyul vissza a tészta.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »