Epres gombóc eperöntettel

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A gombóchoz:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • 10-15 dkg finomliszt
  • 20 szem friss, közepes méretű eper
  • 4 evőkanál olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa

Az öntethez:

  • 15 dkg eper
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanál balzsamecet

Elkészítése:

Az epreket megmossuk levágjuk a végét, szárazra töröljük és félretesszük.

A zsemlemorzsát világos barnára pirítjuk az olajon.

Az öntetet úgy készítjük, hogy az epret egy kis lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot és az ecetet, majd feltesszük főni. Ha felforrt, akkor átpasszírozzuk és kész is az eper öntet.

A megtisztított burgonyát kockára vágjuk és egy lábasba tesszük, majd bő sós vízben megfőzzük.

A megfőtt és kihűlt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, beleszórjuk a lisztet, sózzuk, majd összegyúrjuk.

A tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk, kockára vágjuk és minden tészta közepébe teszünk egy epret. Összecsípjük a négy sarkát és gombócot formázunk a tésztából.

Bő, sós, forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat.

Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor azonnal kiszedjük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.

Az epres gombócokat az eper öntettel kínáljuk.

Tipp:

A főtt burgonyát ki kell hűteni mielőtt összegyúrjuk a liszttel és a tojással, mert különben nem lágyul vissza a tészta.