Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kékkagyló marinara szószban recept

Kékkagyló marinara szószban
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 2 kg friss kékkagyló
    • 50 dkg párolt, hámozott paradicsom konzerv
    • 20 dkg paradicsom paszta
    • 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld
    • 2 dl száraz fehérbor
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 6-8 gerezd zúzott fokhagyma
    • 1 tk só
    • 1 tk oregánó (szárított is lehet)
    • csipet bors
    • 3 ek olívaolaj

    Elkészítése:

    Amennyiben rajongunk a kagylóért, akkor nyugodtan számolhatunk fejenként 1 kg kagylóval. Ha most ismerkedünk vele, akkor ez az adag elég lehet 3 embernek is.

    Első lépésként előkészítjük a kagylókat. Egy vízzel teli edényben átmossuk, a kiálló szálakat leszakítjuk és egy dörzsis szivaccsal alaposan átdörzsöljük. A legtöbb helyen azt olvastam, hogy ha egy kagyló nyitva van akkor azonnal ki kell dobni. Viszont nemrégiben egy tengeri étteremben beszélgettem a szakáccsal aki elmondta, hogy ha nyitva van, akkor szagoljuk meg és ha nincs rossz illata, akkor nem kell kidobni. Viszont abban az estben ha a kagyló törött, vagy túlságosan ki van nyílva, akkor szigorúan ki kell dobni.

    Tisztítás után engedjük fel tiszta hideg vízzel, ilyenkor a víz elkezd picit gyöngyözni, ez azt jelenti, hogy a kagylók még élnek és elkezdtek kinyílni.

    Keressük elő a legnagyobb edényünket, amibe bele fog férni a kagyló. A lábas aljára öntsünk 3 ek olívaolajat és az apróra vágott vöröshagymát 2-3 perc alatt pirítsuk meg, majd a többi hozzávalót is adjuk hozzá.

    20 percig főzzük, néha keverjük meg. Ekkor adjuk hozzá az előkészített kagylót és fedjük le az edényt. 6-8 perc főzés bőven elég, ez idő alatt szépen kinyílnak a kagylók, néha óvatosan rázogassuk meg a lábast. Egy nagy kanállal átkeverjük, friss petrezselyemmel megszórjuk.

    Friss baguettel vagy pirítóssal tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá