Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karácsonyi húsgolyó áfonya szószban hercegnőburgonyával recept

Karácsonyi húsgolyó áfonya szószban hercegnőburgonyával
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Húsgolyó:

    • 45 dkg darált hús
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • bors
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • frissen reszelt szerecsendió
    • petrezselyemzöldje
    • oregánó
    • bazsalikom
    • 5 dkg vaj
    • 1,5 dkg zsemlemorzsa

    Áfonyaszósz:

    • 200 g fagyasztott áfonya
    • víz
    • 15 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt
    • pár csepp citromlé
    • 1 evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítőszer

    Hercegnőburgonya:

    • 4 közepes burgonya
    • 2 dkg vaj
    • 20 ml tejszín
    • 1 db egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • bazsalikom
    • bazsalikom olaj vagy vajon pirított bazsalikom

    Elkészítése:

    A fokhagymát és vöröshagymát nagyon finomra vágjuk vagy turmixgéppel leturmixoljuk és a vaj kivételével a húsgolyó összes hozzávalóját alaposan összekeverjük.

    Egy nagy tepsit sütőpapírral béleltem ki, majd mérleg segítségével 25 grammos húsgolyókat formázunk belőle kézzel és a sütőpapírra helyezzük. Nekem így lett 25 egyforma darab.

    A vajat felhevítjük egy kis edényben, adunk hozzá bazsalikomot és megkenjük vele a húsgolyókat egyesével.

    200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk.

    Amíg sülnek a húsgolyók addig egy szűrő segítségével átmossuk folyóvíz alatt az áfonyát, majd egy serpenyőbe öntjük és annyi vízzel öntjük fel, hogy félig ellepje és főzni kezdjük. Amikor megpuhul, hozzáadjuk az édesítőszert, illetve egy csészében vízzel elkeverve a teljes kiőrlésű barnarizslisztet.

    Ekkor rögtön hozzáadjuk a pár csepp citromlevet és sűrűre főzzük gyakori kevergetés mellett.

    Amikor elkészül a hús, akkor hagyjuk kicsit hűlni, majd az áfonyaszószba rakjuk és finoman átforgatjuk a húsgolyókat a szószban.

    A hercegnőburgonyához a burgonyát megmossuk és sós vízben héjában megfőzzük. Miután megfőtt (villával vagy késsel ellenőrizzük, hogy elég puha-e), lecsepegtetjük és meghámozzuk

    Az egyben főtt burgonyákat burgonyanyomó segítségével összetörjük, hozzáadjuk a vajat, tejszínt, az egész tojást, bazsalikomot, sót és kézi mixerrel pürésítjük.

    Egy csillagcsővel felszerelt szilikon habzsákba adagoljuk és sütőpapírral bélelt tepsire rózsaformát készítünk körkörös mozdulatokkal.

    Bazsalikom olajjal spricceljük vagy vajon pirított bazsalikommal kenjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel aranybarnára sütjük.

    Jó étvágyat!

    Tipp:

    Édesítőszer helyett lehet használni cukrot, barnarizsliszt helyett pedig ugyanannyi kukoricakeményítőt.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá