Karácsonyi fenyőtoboz recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg tökmagliszt
- 1 nagy méretű FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg vaj
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1-2 ek tejföl
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 ek barna cukor
Kenéshez:
- 10 dkg darált tökmag
- 2 cl tökmagolaj
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek zsíros tej
Elkészítése:
A liszteket összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal, majd mélyedést készítünk a közepébe és beleöntjük a langyos, cukros tejben elmorzsolt élesztőt és megszórjuk kevés liszttel, majd hagyjuk megkelni.
A tojást elkeverjük a citromhéjjal, a tejföllel és a cukorral, majd összegyúrjuk a két anyagot, dagasztjuk és letakarva kelesztjük.
A megkelt tésztát kb 3 mm kinyújtjuk, majd 2,5 cm széles és kb 10 cm hosszú csíkokat vágunk a tésztából. A tésztacsíkokat megkenjük tökmagolajjal, megszórjuk darált tökmaggal, félig bevagdossuk a hoszabbik oldala mentén és szorosan feltekerjük, az aljára hajtva a végét.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra hézagosan elhelyezzük a feltekert tésztákat, megkelesztjük, megkenjük a tejjel kikevert tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb 18 perc alatt.
Kivesszük a sütőből, megspricceljük hideg vízzel és konyharuhával letakarva kihűtjük.