Karácsonyi fenyőtoboz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Karácsonyi fenyőtoboz

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg tökmagliszt
  • 1 nagy méretű tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 ek barna cukor

Kenéshez:

  • 10 dkg darált tökmag
  • 2 cl tökmagolaj

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 2 ek zsíros tej

Elkészítése:

A liszteket összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal, majd mélyedést készítünk a közepébe és beleöntjük a langyos, cukros tejben elmorzsolt élesztőt és megszórjuk kevés liszttel, majd hagyjuk megkelni.

A tojást elkeverjük a citromhéjjal, a tejföllel és a cukorral, majd összegyúrjuk a két anyagot, dagasztjuk és letakarva kelesztjük.

A megkelt tésztát kb 3 mm kinyújtjuk, majd 2,5 cm széles és kb 10 cm hosszú csíkokat vágunk a tésztából. A tésztacsíkokat megkenjük tökmagolajjal, megszórjuk darált tökmaggal, félig bevagdossuk a hoszabbik oldala mentén és szorosan feltekerjük, az aljára hajtva a végét.

Sütőpapírral bélelt sütőlapra hézagosan elhelyezzük a feltekert tésztákat, megkelesztjük, megkenjük a tejjel kikevert tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb 18 perc alatt.

Kivesszük a sütőből, megspricceljük hideg vízzel és konyharuhával letakarva kihűtjük.