Hagyományos bajai halászlé recept
Hozzávalók:
- 3 kg hal vagyesen (3/4 része ponty)
- hal belsőség
- ikra
- haltej
- 3 nagy fej vöröshagyma
- ízlés szerint cseresznye paprika
- 3 evőkanál őrölt pirospaprika
- ízlés szerint só
Tálaláshoz:
- kifőtt gyufatészta
Elkészítése:
Ha nem konyhakész halat vettünk, akkor első lépésként megtisztítjuk. A belsőséget és az ikrát félretesszük. A halhúst beírdaljuk, majd ízlés szerint felszeleteljük, jól besózzuk és néhány órára félretesszük.
Főzés előtt lemossuk a halhúsról a sót!
A hagymákat meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk.
Bográcsban vagy a legnagyobb lábasunkban készítjük a hallevet. Beletesszük az edénybe vagy bográcsba a lemosott halhúst, aprított hagymát és minden kiló halhúshoz 1,2 l vizet adunk.
Nagy lángon felforraljuk az egészet, majd amikor felforrt, visszavesszük alatta a lángot.
Amikor már elforrta a habját, akkor beleszórjuk a pirospaprikát. 15-20 perc főzés után beletesszük a belsőségeket, ikrát és a csípős paprikát, majd ismét feljebb vesszük alatta a lángot.
Újraforrástól számítva kb 30 perc múlva el is készül. Idő közben kóstoljuk meg és ha szükséges, akkor sózzuk.
A kész hallevet kifőtt gyufatésztával tálaljuk.