Hagyományos bajai halászlé

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 3 kg hal vagyesen (3/4 része ponty)
  • hal belsőség
  • ikra
  • haltej
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • ízlés szerint cseresznye paprika
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint só

Tálaláshoz:

  • kifőtt gyufatészta

Elkészítése:

Ha nem konyhakész halat vettünk, akkor első lépésként megtisztítjuk. A belsőséget és az ikrát félretesszük. A halhúst beírdaljuk, majd ízlés szerint felszeleteljük, jól besózzuk és néhány órára félretesszük.

Főzés előtt lemossuk a halhúsról a sót!

A hagymákat meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk.

Bográcsban vagy a legnagyobb lábasunkban készítjük a hallevet. Beletesszük az edénybe vagy bográcsba a lemosott halhúst, aprított hagymát és minden kiló halhúshoz 1,2 l vizet adunk.

Nagy lángon felforraljuk az egészet, majd amikor felforrt, visszavesszük alatta a lángot.

Amikor már elforrta a habját, akkor beleszórjuk a pirospaprikát. 15-20 perc főzés után beletesszük a belsőségeket, ikrát és a csípős paprikát, majd ismét feljebb vesszük alatta a lángot.

Újraforrástól számítva kb 30 perc múlva el is készül. Idő közben kóstoljuk meg és ha szükséges, akkor sózzuk.

A kész hallevet kifőtt gyufatésztával tálaljuk.