Cukkini főzelék fasírttal a paleo jegyében recept
Hozzávalók:
A főzelékhez:
- 1 nagyobb cukkini
- 1 csomag friss kapor
- kávés csészényi zsírszegény tej
- 1 tk. nyílgyökér, vagy konjak liszt (mindkettő nagyon sűrít, így nem kell bele több),
- pár csepp folyékony édesítő (pl. Ezerédes)
- fél citrom leve
A fasírthoz:
- 3 db csirke felső comb filé
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek. cassava dara (gari)
- só, bors, reszelt fokhagyma
- a „panírhoz” darált földimandula
Elkészítése:
A cukkinit meghámoztam, legyalultam és besóztam kb. annyi sóval, amennyi a főzelékhez szükséges és állni hagytam. Ezzel a módszerrel annyi levet enged a cukkini, amennyi elég is a főzelékhez.
Összevágott friss kaporral kevés kókuszzsíron fedő alatt puhára párolom. Ez csak 5-6 percet vesz igénybe.
Kicsit lehűtöm és az 1/3-át a főző edényben botmixerrel pürésítem. Kávéscsészényi tejben, vagy vízben kikeverek 1 teáskanál nyílgyökér-,vagy 1 kávéskanál konjak lisztet, pár csepp folyékony édesítőt (ízlés szerint) és egy fél citrom levét. Csomómentesre keverem, majd a főzelékhez öntöm, 1-2 perc alatt összeforralom.
Kóstolás után, ha kell még utána ízesítem.
A fasírthoz ledarálom a csirkehúst, összekeverem a hozzávalókkal, 15-20 percig pihentetem, hogy a dara megszívja magát, majd pogácsákat formálok.
A darabolt földi mandulát kávédarálón finomra darálom és ebben forgatom meg a húspogácsákat, majd kókuszzsírban kisütök.
Tipp:
Manapság egyre több ember szenved valamilyen ételallergiába, intoleranciában, gluténérzékenységben, vagy cukorbetegségben. Nekik sem lemondaniuk a régi, megszokott- de egészségtelen ételekről, ha újfajta alapanyagokból készülnek . Ehhez nyújt segítséget ez a recept.