Kelkáposzta főzelék recept
Hozzávalók:
- 1 kg kelkáposzta
- 4 nagyobb burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só, bors, őrölt kömény, majoránna ízlés szerint
- 1 teáskanál pirosarany
- 4 evőkanál olaj
Elkészítése:
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk, folyóvíz alatt leöblítjük és felszeleteljük. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk.
A káposztát egy nagyobb lábasba tesszük, a tetejére dobjuk a felkockázott krumplit, felöntjük vízzel, nagyjából az edény három negyedéig és feltesszük főzni.
Arra figyeljünk, hogy a káposzta össze fog esni főzés közben, ezért elég csak az edény háromnegyedéig engedni vízzel. Sózzuk, megszórjuk pici borssal, tegyük bele a tört fokhagymát és a paprika krémet.
Közben a lereszelt vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, félrehúzzuk és hozzáadjuk a fűszerpaprikát is. Folyamatos keverés mellett, felengedjük nagyjából 2 dl vízzel és a megpuhult kelkáposztához adjuk.
Szórjuk meg köménnyel, majoránnával, ha szükséges sózzuk és takarék lángon főzzük még nagyjából tíz percig.
Változatos feltétekkel tálalhatjuk, mint például fasírt, sült virsli, sült oldalas, szaftos pörkölt.