Kelkáposzta főzelék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Kelkáposzta főzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg kelkáposzta
  • 4 nagyobb burgonya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • só, bors, őrölt kömény, majoránna ízlés szerint
  • 1 teáskanál pirosarany
  • 4 evőkanál olaj

Elkészítése:

A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk, folyóvíz alatt leöblítjük és felszeleteljük. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk.

A káposztát egy nagyobb lábasba tesszük, a tetejére dobjuk a felkockázott krumplit, felöntjük vízzel, nagyjából az edény három negyedéig és feltesszük főzni.

Arra figyeljünk, hogy a káposzta össze fog esni főzés közben, ezért elég csak az edény háromnegyedéig engedni vízzel. Sózzuk, megszórjuk pici borssal, tegyük bele a tört fokhagymát és a paprika krémet.

Közben a lereszelt vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, félrehúzzuk és hozzáadjuk a fűszerpaprikát is. Folyamatos keverés mellett, felengedjük nagyjából 2 dl vízzel és a megpuhult kelkáposztához adjuk.

Szórjuk meg köménnyel, majoránnával, ha szükséges sózzuk és takarék lángon főzzük még nagyjából tíz percig.

Változatos feltétekkel tálalhatjuk, mint például fasírt, sült virsli, sült oldalas, szaftos pörkölt.