Zöldséges gombapörkölt vadasan kenyérgombóccal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 30 dkg csiperke gomba
- 2 szál sárgarépa
- 0,5 zellergumó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 1 tk bors
- 1 tk borsikafű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- 1 dl tejföl
- 1 dl főzőtejszín
- 1 kk keményítő
- csipet cukor
- citromlé
- 1 ek olívaolaj
Zsemlegombóc:
- 2 db száraz zsemle
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- bors
- 12 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- kb. 2 dl víz
Elkészítése:
Gombapörkölt készítése:
A megtisztított, kockára vágott vöröshagymát a felhevített olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Megsózzuk a hagymát, így krémesebb lesz az alap, mert szétfő a hagyma. Végezetül hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és a zöldségeket. Tovább pároljuk, majd rászórjuk a pirospaprikát. Gyorsan elkeverjük, nehogy megégjen. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. A fűszereket hozzáadjuk, és lassú tűzön készre főzzük.
A tejfölt és a tejszínt kikeverjük a liszttel, és egy kis főzőlével behabarjuk a gombapörköltet. Jól kiforraljuk, ízesítjük citromlével és cukorral.
Zsemlegombóccal kínáljuk.
Zsemlegombóc készítése:
A zsemléket kockákra vágjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk. Egy tojást felverünk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 12 dkg lisztet, 1 tk szódabikarbónát, és annyi vizet (kb. 2 dl) , hogy lágy galuska tésztát kapjunk. Beleforgatjuk a pirított zsemlekockákat. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és sós, lobogó vízben kifőzzük őket. (Kb. 10-15 percig főzzük.)
A zöldséges gombapörkölt vadasan kenyérgombóccal kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 16 g
Zsír: 6 g