Zöldséges gombapörkölt vadasan kenyérgombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg csiperke gomba
  • 2 szál sárgarépa
  • 0,5 zellergumó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 tk bors
  • 1 tk borsikafű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 kk keményítő
  • csipet cukor
  • citromlé
  • 1 ek olívaolaj

Zsemlegombóc:

  • 2 db száraz zsemle
  • 1 tojás
  • bors
  • 12 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • kb. 2 dl víz

Elkészítése:

Gombapörkölt készítése:

A megtisztított, kockára vágott vöröshagymát a felhevített olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Megsózzuk a hagymát, így krémesebb lesz az alap, mert szétfő a hagyma. Végezetül hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és a zöldségeket. Tovább pároljuk, majd rászórjuk a pirospaprikát. Gyorsan elkeverjük, nehogy megégjen. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. A fűszereket hozzáadjuk, és lassú tűzön készre főzzük.

A tejfölt és a tejszínt kikeverjük a liszttel, és egy kis főzőlével behabarjuk a gombapörköltet. Jól kiforraljuk, ízesítjük citromlével és cukorral.

Zsemlegombóccal kínáljuk.

Zsemlegombóc készítése:

A zsemléket kockákra vágjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk. Egy tojást felverünk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 12 dkg lisztet, 1 tk szódabikarbónát, és annyi vizet (kb. 2 dl) , hogy lágy galuska tésztát kapjunk. Beleforgatjuk a pirított zsemlekockákat. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és sós, lobogó vízben kifőzzük őket. (Kb. 10-15 percig főzzük.)