Vegán zöldséges tészta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Raguhoz:
- kb 20 dkg tk spagetti
- 100 g vöröslencse
- 300 g káposzta vékony csíkokra vágva
- 2 közepes sárgarépa vékony csíkokra vágva
- 2 kisebb fehérrépa vagy 1/2 zeller
- egy fej vöröshagyma
- egy nagy csokornyi zöldfűszer vegyesen: petrezselyem, bazsalikom, snidling, kevés menta nálam
Szószhoz:
- 1 púpos ek frissen reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma zúzva vagy lereszelve
- 1 ek almaecet
- 1 ek citromlé
- 80 g sűrített paradicsom
- 2-3 ek szójaszósz
- 3 ek mogyoróvaj
- 1 tk kurkuma
- 1 tk curry
- 60 ml víz
Elkészítése:
A lencsét a főzés előtt minimum fél órával beáztatjuk.
A zöldségeket meghámozzuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a káposztát vékonyan felcsíkozzuk. A répát és fehérrépát lereszeljük vagy azokat is vékony csíkokra vágjuk.
Kevés, tetszőleges zsiradékot melegítünk, majd elkezdjük rajta dinsztelni a hagymát, káposztát, répát és fehérrépát.
Pár perc után, amikor már a zöldségek kissé összeestek, akkor adjuk hozzá a leszűrt lencsét és öntsük fel kevés vízzel. Pároljuk addig, amíg a lencse megpuhul. Ez kb 10-15 perc.
Közben a szósz hozzávalóit keverjük össze.
A tésztát pedig a szokásos módon főzzük ki.
A főzőlevéből tegyünk keveset félre, azzal szaftosabbá tehetjük az ételünket, ha száraz lenne. Bár nekem nem kellett, mert a ragut eleve szaftosabbra hagytam.
Közben a zöldfűszereket összevágjuk és a már kész raguba beleforgatjuk a szósszal és a kifőtt, leszűrt tésztával együtt.
Az egészet alaposan összekeverjük és ha szükséges, akkor még ízesítjük. Én itt adtam hozzá sót és plusz szójaszószt is. Ha valaki fűszeresebben szereti, fűszerezze bátrabban.
Tálalhatjuk szezámmaggal és chilivel megszórva, valamint keverhetünk bele kevés szárzellert is.