Temesvári pulykatokány recept

Hozzávalók:
- 60 dkg pulyka felső combfilé
- 20 dkg zöldbab
- kevés füstölt szalonna
- 1 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 200 g tejföl
- 1 ek liszt
- őrölt pirospaprika ízlés szerint
- kevés fűszerkömény
- 1 dl száraz fehérbor
- kevés petrezselyemzöld
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítése:
A pulykahúst csíkokra vágjuk. A hagymát nagyon apróra, a paprikát félkarikára, a paradicsomot apró kockákra daraboljuk. (Használhatunk hámozott paradicsomot is.)
Az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát. A zsíron kipattogtatjuk a köménymagot is. A csíkokra vágott húst is hozzáadjuk, majd fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk. Kevés száraz fehérbort hozzáöntve röviden pároljuk, majd hozzátesszük a paradicsomot is.
Hozzáadjuk a 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot, vagy ha fagyasztottból készítjük, akkor azt! Ha szükséges, kevés vizet töltünk hozzá. Most adjuk hozzá a félkarikára vágott zöldpaprikát, mert így enyhén roppanós marad.
Ha a hús, és a bab is megpuhult, a tejfölben elkevert kevés liszttel behabarjuk a tokányt. Őrölt pirospaprikával és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd az utolsó kavarás előtt hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet is.
Olyan körettel tálaljuk, ami magán tartja a bőséges szaftot. Erre legalkalmasabb a tészta, a galuska, a rizs, vagy a tarhonya.
Tipp:
A paprika és a paradicsom helyettesíthető fél üveg natúr lecsóval is akár.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »