Temesvári pulykatokány recept

Hozzávalók:
- 60 dkg pulyka felső combfilé
- 20 dkg zöldbab
- kevés füstölt szalonna
- 1 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 200 g tejföl
- 1 ek liszt
- őrölt pirospaprika ízlés szerint
- kevés fűszerkömény
- 1 dl száraz fehérbor
- kevés petrezselyemzöld
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítése:
A pulykahúst csíkokra vágjuk. A hagymát nagyon apróra, a paprikát félkarikára, a paradicsomot apró kockákra daraboljuk. (Használhatunk hámozott paradicsomot is.)
Az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát. A zsíron kipattogtatjuk a köménymagot is. A csíkokra vágott húst is hozzáadjuk, majd fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk. Kevés száraz fehérbort hozzáöntve röviden pároljuk, majd hozzátesszük a paradicsomot is.
Hozzáadjuk a 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot, vagy ha fagyasztottból készítjük, akkor azt! Ha szükséges, kevés vizet töltünk hozzá. Most adjuk hozzá a félkarikára vágott zöldpaprikát, mert így enyhén roppanós marad.
Ha a hús, és a bab is megpuhult, a tejfölben elkevert kevés liszttel behabarjuk a tokányt. Őrölt pirospaprikával és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd az utolsó kavarás előtt hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet is.
Olyan körettel tálaljuk, ami magán tartja a bőséges szaftot. Erre legalkalmasabb a tészta, a galuska, a rizs, vagy a tarhonya.
Tipp:
A paprika és a paradicsom helyettesíthető fél üveg natúr lecsóval is akár.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Fűszeres, színes, laktató: próbáld ki Mexikó ízeit! (x)
A mexikói konyha világszerte óriási népszerűségnek örvend, nem véletlenül.
Tovább olvasom »
9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »