Temesvári pulykatokány

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Temesvári pulykatokány

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulyka felső combfilé
  • 20 dkg zöldbab
  • kevés füstölt szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 200 g tejföl
  • 1 ek liszt
  • őrölt pirospaprika ízlés szerint
  • kevés fűszerkömény
  • 1 dl száraz fehérbor
  • kevés petrezselyemzöld
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

A pulykahúst csíkokra vágjuk. A hagymát nagyon apróra, a paprikát félkarikára, a paradicsomot apró kockákra daraboljuk. (Használhatunk hámozott paradicsomot is.)

Az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát. A zsíron kipattogtatjuk a köménymagot is. A csíkokra vágott húst is hozzáadjuk, majd fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk. Kevés száraz fehérbort hozzáöntve röviden pároljuk, majd hozzátesszük a paradicsomot is.

Hozzáadjuk a 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot, vagy ha fagyasztottból készítjük, akkor azt! Ha szükséges, kevés vizet töltünk hozzá. Most adjuk hozzá a félkarikára vágott zöldpaprikát, mert így enyhén roppanós marad.

Ha a hús, és a bab is megpuhult, a tejfölben elkevert kevés liszttel behabarjuk a tokányt. Őrölt pirospaprikával és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd az utolsó kavarás előtt hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet is.

Olyan körettel tálaljuk, ami magán tartja a bőséges szaftot. Erre legalkalmasabb a tészta, a galuska, a rizs, vagy a tarhonya.

Tipp:

A paprika és a paradicsom helyettesíthető fél üveg natúr lecsóval is akár.