Vadas recept
Hozzávalók:
- többféle hús, disznó, marha, pulyka , csirke(ki mit szeret)
- 8-10 szelet csirkemell
- 50 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- egy nagy fej vöröshagyma
- 1-2 db babérlevél
- 10-15 szem egész bors
- só
- mustár
- 10 dkg cukor
- 10 dkg füstölt szalonna apróra vágva,zsírjára pirítva
- 375 dkg -os tejföl
A zsemlegombóchoz:
- 3 db zsemle vagy kenyér pirítva,majd felkockázva kb 60 dkg liszt
- petrezselyemzöld
- 3-4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- víz
Elkészítése:
A hússzeleteket sóztam,borsoztam,lisztbe mártottam,forró olajban hirtelen kisütöttem. Papír szalvétára szedtem,lecsepegtettem. A szelet húsokat egy nagyobb lábasba tettem. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vöröshagymát , babérlevelet, egész borsot és ízlés szerint sót,szalonnát,mustárt,citrom levét rárakom a húsra, majd ráöntök kb 1 liternyi vizet és felteszem főni. Az egészet addig főzöm, mig a hús meg nem puhul. A közben elfőtt vizet pótlom. A megpuhult húsokat kiszedem,a babérleveleket és a bors szemeket is. A zöldségről leszűröm a levet és félreteszem. A zöldségeket botmixerrel összeturmixolom, közben pedig olajon karamellizálok kb 10 dkg-nyi cukrot. Ha a cukor megbarnult, ráöntöm a zöldségturmixot, kicsit összeforralom és elkeverek benne 2 evőkanálnyi lisztet, majd felengedem a félretett lével. Jól összeforralom az egészet és a végén, egy nagy pohár tejfölt elkészítek habarásnak kicsi liszttel és a mártáshoz keverem. Mikor elkezd forrni együtt, akkor teszem ismét bele a feldarabolt húsokat. Ha kell,akkor még ízesítem.
Közben elkészítem mellé a zsemlegombócot, melyhez 3 zsemlét felkockázok és megpirítom. A többi hozzávalóból nokedlitésztát készítek és beleteszem a zsemlekockákat, valamint a felaprított zöldség zöldet.
Forró vízben főzöm ki a gombócokat.