Vadas

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • többféle hús, disznó, marha, pulyka , csirke(ki mit szeret)
  • 8-10 szelet csirkemell
  • 50 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • 10-15 szem egész bors
  • mustár
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg füstölt szalonna apróra vágva,zsírjára pirítva
  • 375 dkg -os tejföl

A zsemlegombóchoz:

  • 3 db zsemle vagy kenyér pirítva,majd felkockázva kb 60 dkg liszt
  • petrezselyemzöld
  • 3-4 tojás
  • víz

Elkészítése:
A hússzeleteket sóztam,borsoztam,lisztbe mártottam,forró olajban hirtelen kisütöttem. Papír szalvétára szedtem,lecsepegtettem. A szelet húsokat egy nagyobb lábasba tettem. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vöröshagymát , babérlevelet, egész borsot és ízlés szerint sót,szalonnát,mustárt,citrom levét rárakom a húsra, majd ráöntök kb 1 liternyi vizet és felteszem főni. Az egészet addig főzöm, mig a hús meg nem puhul. A közben elfőtt vizet pótlom. A megpuhult húsokat kiszedem,a babérleveleket és a bors szemeket is. A zöldségről leszűröm a levet és félreteszem. A zöldségeket botmixerrel összeturmixolom, közben pedig olajon karamellizálok kb 10 dkg-nyi cukrot. Ha a cukor megbarnult, ráöntöm a zöldségturmixot, kicsit összeforralom és elkeverek benne 2 evőkanálnyi lisztet, majd felengedem a félretett lével. Jól összeforralom az egészet és a végén, egy nagy pohár tejfölt elkészítek habarásnak kicsi liszttel és a mártáshoz keverem. Mikor elkezd forrni együtt, akkor teszem ismét bele a feldarabolt húsokat. Ha kell,akkor még ízesítem.

Közben elkészítem mellé a zsemlegombócot, melyhez 3 zsemlét felkockázok és megpirítom. A többi hozzávalóból nokedlitésztát készítek és beleteszem a zsemlekockákat, valamint a felaprított zöldség zöldet.
Forró vízben főzöm ki a gombócokat.