Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kitchari (Tridosha) recept

Kitchari (Tridosha)
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 csésze basmati rizs
    • 1 csésze mungó bab (sárga felezett)
    • kb 7 csésze víz
    • 1/4 tk só
    • 2 tk ghí
    • 1 tk fekete mustármag
    • 1 tk római kömény (egész vagy őrölt)
    • 1 tk kurkuma
    • 1 tk őrölt koriander
    • 1 tk őrölt édeskömény
    • csipet hing

    Elkészítése:

    Mosd meg külön a mungó babot és a rizst is.

    Hevítsd fel a ghít egy edényben, majd tedd bele a fekete mustármagot. A legjobb ha letakarod, mert amikor kipattog, akkor kiugrálhat az edényedből. Húzd le a tűzről picit az edényt, amíg pattog a mustármag, majd add hozzá a többi fűszert és keverd el, hogy picit piruljanak. Add hozzá a mungó babot és a sót, pirítsd 1-2 percig. Add hozzá a forró vizet, forrald fel, majd főzd 30 percig.

    Add hozzá a rizst és ha szeretnél zöldséget is. Keverd össze és adj hozzá még vizet ha szükséges.

    Forrald fel és főzd takarékon 20 percig vagy amíg a rizs meg nem fő.

    Ha kész akkor még ízlés szerint sózhatod.

    A tetejére tehetsz friss koriander levelet és citrommal, sóval és egy szelet gyömbérrel kínálhatod. Utóbbiak jól segítik az emésztést.

    Tipp:

    A kitchari vagy kitcsari egy indiai gyógyító egytálétel, ami nélkülözhetetlen része az ájurvédikus tisztító kúráknak. Szuper egészséges, tápláló étel, amit gyenge emésztés, betegségek esetén is nyugodtan lehet fogyasztani.

    Korábban egy másik kitchari receptnél írtam részeltesen a kitchariról és hatásairóla blogon olvashatsz.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá