Polpetti recept
A polpettihez:
- 25 dkg darált hús
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 teáskanál petrezselyem apróra vágva
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 5 dkg parmezán sajt
- olíva olaj
- só
- bors
A paradicsom szószhoz.
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 teáskanál morzsolt bazsalikom
- 2 teáskanál morzsolt oregano
- 0,5 l paradicsompüré
- só
- bors
- olíva olaj
- +0,5 kg spagetti tészta
Elkészítése:
A polpetti elkészítéséhez tegyük a darált húst, a zsemlemorzsát, a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot, a fokhagymát, valamint a sajtot egy tálba, és jól keverjük el őket. A keverékhez adhatunk egy kis olíva olajat, ha szükséges. Formáljunk a kezünkkel apró, dió méretű húsgolyókat. A húsgolyókat-polpettiket tegyük egy tepsibe, és fólia alatt süssük őket egy előmelegített sütőben 10 percig, majd forgassuk meg, és süssük tovább őket még 10 percig. Ha a húsnak elég magas a zsírtartalma, illetve tettünk a keverékbe olajat, akkor a tepsibe már semmiképpen nem kell olaj.
A paradicsom szósz elkészítéséhez az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk üvegesre egy kis olajon, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Forraljuk el a paradicsom víztartalmának legalább a harmadát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket. A főzés végén tegyük a polpettiket is a szószba, és kicsit pároljuk össze az ízeket, de ügyeljünk arra, hogy a gombócok ne essenek szét.
Főzzünk al dentére a spagetti tésztát. Tálaláskor halmozzunk a tésztára a polpettiből és a paradicsom szószból. Ízlés szerint még reszelhetünk egy kis sajtot az étel tetejére.
A polpettihez egy nagyon könnyű vörösbort ajánlanék, ha tehetik, válasszanak portugiesert.
Jó étvágyat!