Polpetti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

A polpettihez:

  • 25 dkg darált hús
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 3 teáskanál petrezselyem apróra vágva
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 5 dkg parmezán sajt
  • olíva olaj
  • bors

A paradicsom szószhoz.

  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 teáskanál morzsolt bazsalikom
  • 2 teáskanál morzsolt oregano
  • 0,5 l paradicsompüré
  • bors
  • olíva olaj
  • +0,5 kg spagetti tészta

Elkészítése:

A polpetti elkészítéséhez tegyük a darált húst, a zsemlemorzsát, a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot, a fokhagymát, valamint a sajtot egy tálba, és jól keverjük el őket. A keverékhez adhatunk egy kis olíva olajat, ha szükséges. Formáljunk a kezünkkel apró, dió méretű húsgolyókat. A húsgolyókat-polpettiket tegyük egy tepsibe, és fólia alatt süssük őket egy előmelegített sütőben 10 percig, majd forgassuk meg, és süssük tovább őket még 10 percig. Ha a húsnak elég magas a zsírtartalma, illetve tettünk a keverékbe olajat, akkor a tepsibe már semmiképpen nem kell olaj.
A paradicsom szósz elkészítéséhez az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk üvegesre egy kis olajon, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Forraljuk el a paradicsom víztartalmának legalább a harmadát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket. A főzés végén tegyük a polpettiket is a szószba, és kicsit pároljuk össze az ízeket, de ügyeljünk arra, hogy a gombócok ne essenek szét.
Főzzünk al dentére a spagetti tésztát. Tálaláskor halmozzunk a tésztára a polpettiből és a paradicsom szószból. Ízlés szerint még reszelhetünk egy kis sajtot az étel tetejére.
A polpettihez egy nagyon könnyű vörösbort ajánlanék, ha tehetik, válasszanak portugiesert.

Jó étvágyat!