A polpettihez:
A paradicsom szószhoz.
Elkészítése:
A polpetti elkészítéséhez tegyük a darált húst, a zsemlemorzsát, a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot, a fokhagymát, valamint a sajtot egy tálba, és jól keverjük el őket. A keverékhez adhatunk egy kis olíva olajat, ha szükséges. Formáljunk a kezünkkel apró, dió méretű húsgolyókat. A húsgolyókat-polpettiket tegyük egy tepsibe, és fólia alatt süssük őket egy előmelegített sütőben 10 percig, majd forgassuk meg, és süssük tovább őket még 10 percig. Ha a húsnak elég magas a zsírtartalma, illetve tettünk a keverékbe olajat, akkor a tepsibe már semmiképpen nem kell olaj.
A paradicsom szósz elkészítéséhez az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk üvegesre egy kis olajon, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Forraljuk el a paradicsom víztartalmának legalább a harmadát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket. A főzés végén tegyük a polpettiket is a szószba, és kicsit pároljuk össze az ízeket, de ügyeljünk arra, hogy a gombócok ne essenek szét.
Főzzünk al dentére a spagetti tésztát. Tálaláskor halmozzunk a tésztára a polpettiből és a paradicsom szószból. Ízlés szerint még reszelhetünk egy kis sajtot az étel tetejére.
A polpettihez egy nagyon könnyű vörösbort ajánlanék, ha tehetik, válasszanak portugiesert.
Jó étvágyat!