Polpetti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

A polpettihez:

  • 25 dkg darált hús
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 3 teáskanál petrezselyem apróra vágva
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 5 dkg parmezán sajt
  • olíva olaj
  • bors

A paradicsom szószhoz.

  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 teáskanál morzsolt bazsalikom
  • 2 teáskanál morzsolt oregano
  • 0,5 l paradicsompüré
  • bors
  • olíva olaj
  • +0,5 kg spagetti tészta

Elkészítése:

A polpetti elkészítéséhez tegyük a darált húst, a zsemlemorzsát, a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot, a fokhagymát és a sajtot egy tálba, majd jól keverjük össze. Ha szükséges, adhatunk hozzá egy kevés olívaolajat is. Formáljunk a kezünkkel apró, dió méretű húsgolyókat. A húsgolyókat tegyük egy tepsibe, és fólia alatt süssük őket előmelegített sütőben 10 percig. Ezután forgassuk meg őket, és süssük további 10 percig. Ha a hús elég zsíros, vagy tettünk hozzá olajat, a tepsibe már nem szükséges olaj.

A paradicsomszósz elkészítéséhez az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk üvegesre egy kis olajon, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Forraljuk el a paradicsom víztartalmának legalább a harmadát, majd tegyük bele a fokhagymát és a fűszereket. A főzés végén tegyük a polpettiket is a szószba, és rövid ideig pároljuk össze az ízeket, vigyázva, hogy a gombócok ne essenek szét.

Közben főzzük al dentére a spagettit. Tálaláskor halmozzunk a tésztára a polpettiből és a paradicsomszószból, és ízlés szerint reszeljünk egy kevés sajtot a tetejére.

A polpettihez egy könnyű vörösbort, például egy portugiesert ajánlanék.

Jó étvágyat!