Bácskai töltöttkáposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg darált dagadó
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 púpos ek fűszerpaprika
- 1 kk őrölt bors
- 1 púpos tk só
- csipet őrölt kömény
- 1 bögre rizs
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 60-70 dkg füstöltárú
- 1 savanyított káposztafej
- 2 kg vágott savanyúkáposzta
- 3 ek paradicsomszósz
- 1 ek fűszerpaprika
- 4 db babérlevél
- 1 tk egészbors
- 2-3 db cseresznyepaprika
Elkészítése:
A töltöttkáposzta egy igen eklektikus, tájegységenként változatosan készíthető étel, mi itt a Bácskában így készítjük.
A darálthúshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, az átmosott rizst és a fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk.
A füstöltárut (én most bordaporcot tettem mellé) kisebb darabokra vágjuk.
A káposztafejről leszedjük a leveleket és a vastag ereit levágjuk. A vágott káposzta és a levelek is ha nagyon savanyúak, hideg vízzel átmossuk és lecsepegtetjük.
A szármákra 1-1 közepes marék tölteléket teszünk, feltekerjük és a végeit benyomkodjuk. Ebből a mennyiségből nekem 25 db szárma készült.
Egy nagyobb, 10 literes lábosba belerétegezzük a szármákat, a füstöltárut, a babért és az egészborsot úgy, hogy alulra és felülre vágottkáposzta kerüljön.
1,5 liter vízben elkeverünk 1 ek fűszerpaprikát és 3 ek paradicsomszószt, majd rálocsoljuk a káposztára és még annyi vizet öntünk rá, hogy épp csak ellepje.
Lassú lángon fedő alatt néha megrázva, megmozgatva 2,5-3 órát főzzük, a menet közben elfőtt levét időnként vízzel pótoljuk.
Ha a főzőlap gázégős, nem árt az edény alá egy lángterelő!
Miután elkészült friss kenyérrel és tejföllel még forrón tálaljuk!
Hűtőben tárolva, kb 3-4 nap múlva a legfinomabb!
Jó étvágyat kívánok!