Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bácskai töltöttkáposzta recept

Bácskai töltöttkáposzta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg darált dagadó
    • 2 nagyobb fej vöröshagyma
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 1 púpos ek fűszerpaprika
    • 1 kk őrölt bors
    • 1 púpos tk só
    • csipet őrölt kömény
    • 1 bögre rizs
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 60-70 dkg füstöltárú
    • 1 savanyított káposztafej
    • 2 kg vágott savanyúkáposzta
    • 3 ek paradicsomszósz
    • 1 ek fűszerpaprika
    • 4 db babérlevél
    • 1 tk egészbors
    • 2-3 db cseresznyepaprika

    Elkészítése:

    A töltöttkáposzta egy igen eklektikus, tájegységenként változatosan készíthető étel, mi itt a Bácskában így készítjük.

    A darálthúshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, az átmosott rizst és a fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk.

    A füstöltárut (én most bordaporcot tettem mellé) kisebb darabokra vágjuk.

    A káposztafejről leszedjük a leveleket és a vastag ereit levágjuk. A vágott káposzta és a levelek is ha nagyon savanyúak, hideg vízzel átmossuk és lecsepegtetjük.

    A szármákra 1-1 közepes marék tölteléket teszünk, feltekerjük és a végeit benyomkodjuk. Ebből a mennyiségből nekem 25 db szárma készült.

    Egy nagyobb, 10 literes lábosba belerétegezzük a szármákat, a füstöltárut, a babért és az egészborsot úgy, hogy alulra és felülre vágottkáposzta kerüljön.

    1,5 liter vízben elkeverünk 1 ek fűszerpaprikát és 3 ek paradicsomszószt, majd rálocsoljuk a káposztára és még annyi vizet öntünk rá, hogy épp csak ellepje.

    Lassú lángon fedő alatt néha megrázva, megmozgatva 2,5-3 órát főzzük, a menet közben elfőtt levét időnként vízzel pótoljuk.

    Ha a főzőlap gázégős, nem árt az edény alá egy lángterelő!

    Miután elkészült friss kenyérrel és tejföllel még forrón tálaljuk!

    Hűtőben tárolva, kb 3-4 nap múlva a legfinomabb!

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá