Bácskai töltöttkáposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1,5 kg darált dagadó
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos ek fűszerpaprika
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 púpos tk só
  • csipet őrölt kömény
  • 1 bögre rizs
  • 2 tojás
  • 60-70 dkg füstöltárú
  • 1 savanyított káposztafej
  • 2 kg vágott savanyúkáposzta
  • 3 ek paradicsomszósz
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 4 db babérlevél
  • 1 tk egészbors
  • 2-3 db cseresznyepaprika

Elkészítése:

A töltöttkáposzta egy igen eklektikus, tájegységenként változatosan készíthető étel, mi itt a Bácskában így készítjük.

A darálthúshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, az átmosott rizst és a fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk.

A füstöltárut (én most bordaporcot tettem mellé) kisebb darabokra vágjuk.

A káposztafejről leszedjük a leveleket és a vastag ereit levágjuk. A vágott káposzta és a levelek is ha nagyon savanyúak, hideg vízzel átmossuk és lecsepegtetjük.

A szármákra 1-1 közepes marék tölteléket teszünk, feltekerjük és a végeit benyomkodjuk. Ebből a mennyiségből nekem 25 db szárma készült.

Egy nagyobb, 10 literes lábosba belerétegezzük a szármákat, a füstöltárut, a babért és az egészborsot úgy, hogy alulra és felülre vágottkáposzta kerüljön.

1,5 liter vízben elkeverünk 1 ek fűszerpaprikát és 3 ek paradicsomszószt, majd rálocsoljuk a káposztára és még annyi vizet öntünk rá, hogy épp csak ellepje.

Lassú lángon fedő alatt néha megrázva, megmozgatva 2,5-3 órát főzzük, a menet közben elfőtt levét időnként vízzel pótoljuk.

Ha a főzőlap gázégős, nem árt az edény alá egy lángterelő!

Miután elkészült friss kenyérrel és tejföllel még forrón tálaljuk!

Hűtőben tárolva, kb 3-4 nap múlva a legfinomabb!

Jó étvágyat kívánok!