Babgulyás recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka
- 50 dkg száraz tarkabab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 ek paprikakrém
- ízlés szerint köménymag
- ízlés szerint őrölt bors
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 4 fokhagymaszár
- egy nagyobb darab zellerlevél
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 tk pirospaprika
- 1 ek zsír vagy étolaj
Elkészítése:
A főzést megelőző este a babot beáztatjuk. Másnap leszűrjük, majd 3 l vízzel felöntve, kevés sót hozzáadva megfőzzük.
A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk. A petrezselyemzöldet, zellerlevelet és fokhagymaszárat megmossuk, majd egy cérnával összekötjük.
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.
A húst kockázzuk.
A zsiradékot egy nagyobb edényben felhevítjük, majd a hagymákat megdinszteljük rajta. A tűzről félrehúzva rászórjuk a paprikát, elkeverjük és felöntjük egy pohár vízzel. Hozzáadjuk a húst, fűszerezzük és a paprikakrémet is beletesszük.
Gyakori kevergetés mellett félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a többi zöldséget is és fedő alatt készre főzzük.
Ha minden puhára főtt, akkor hozzáadjuk a babot a levével együtt és az egészet összeforraljuk.
Megkóstoljuk és ha szükséges, akkor utánízesítjük.
Ízlés szerint csipetkét vagy galuskát főzhetünk bele.