Babgulyás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéslapocka
  • 50 dkg száraz tarkabab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek paprikakrém
  • ízlés szerint köménymag
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4 fokhagymaszár
  • egy nagyobb darab zellerlevél
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek zsír vagy étolaj

Elkészítése:

A főzést megelőző este a babot beáztatjuk. Másnap leszűrjük, majd 3 l vízzel felöntve, kevés sót hozzáadva megfőzzük.

A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk. A petrezselyemzöldet, zellerlevelet és fokhagymaszárat megmossuk, majd egy cérnával összekötjük.

A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.

A húst kockázzuk.

A zsiradékot egy nagyobb edényben felhevítjük, majd a hagymákat megdinszteljük rajta. A tűzről félrehúzva rászórjuk a paprikát, elkeverjük és felöntjük egy pohár vízzel. Hozzáadjuk a húst, fűszerezzük és a paprikakrémet is beletesszük.

Gyakori kevergetés mellett félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a többi zöldséget is és fedő alatt készre főzzük.

Ha minden puhára főtt, akkor hozzáadjuk a babot a levével együtt és az egészet összeforraljuk.

Megkóstoljuk és ha szükséges, akkor utánízesítjük.

Ízlés szerint csipetkét vagy galuskát főzhetünk bele.