Zserbó recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk sütőpor
- 1 dkg élesztő
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 2 ek tejföl
- 0,5 dl tej
A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 40 dkg baracklekvár
A mázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 2 ek finomliszt
- 4 ek kakaópor
- 2 ek víz
- 4-5 csepp citromlé
Elkészítése:
A diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
Hozzáadjuk az élesztős tejet, a sütőport, a porcukrot, a tojást, a vaníliás cukrot, a tejfölt és jól összedolgozzuk. Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk.
A tepsit szilikonos sütőpapírral béleljük. Az első részt kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit. Megkenjük a baracklekvár felével, , rászórjuk a cukros dió felét.
Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral és rászórjuk a dió másik felét. Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 30 perc alatt szép világos barnára sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat. A hozzávalókat egy kis lábasba tesszük és összemelegítjük.
Addig főzzük, nem forraljuk, amíg jó nyúlós lesz a csokoládémáz.
A kihűlt tésztára csurgatjuk, a tepsit jól megrázzuk, hogy a máz elterüljön.
Gyorsan köt, késsel ne kenjük, mert nem lesz egyenletes a bevonat.