Vienetta kávékrémmel recept
Hozzávalók:
Piskóta:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl napraforgó olaj
- 1,5 dl meleg víz
- 38 dkg finomliszt
- 1,5 csomag sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Kávékrém:
- 2 dl feketekávé
- 3 dl tej
- 5 evőkanál étkezési keményítő
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg étcsokoládé (közé és a tetejére)
- 3 ek napraforgó olaj
Elkészítése:
A tésztához az első alapanyagot jól összekeverjük (tojássárgája, cukor, olaj és víz), majd hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet is. Jól kihabosítjuk.
A végén a tojásfehérjéből felvert habot adjuk hozzá, amit óvatosan forgatunk bele.
Elosztjuk a masszát 3 felé és 3 vékony lapot sütünk belőle. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk egyenletes vastagságban.
Előmelegített sütőbe toljuk. Először kissé magasabb hőfokon (220 fok) sütjük, majd 10 perc után 190 fokra mérsékeljük a hőt.
Tűpróbáig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni.
A kihűlt kávét a 3 dl tejjel elkeverjük. Kicsit elvéve belőle, simára keverjük a keményítőt benne, majd a majdnem forrásban lévő folyadékba öntjük, besűrítjük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt kávés krémmel elegyítjük. A mascarponével sima, egynemű masszává dolgozzuk.
Minden gáztepsi méretű lapot széltében kettévágunk, lehetőleg a közepén. Így 6 db lapot kaptunk.
Minden lapot megkenünk vékonyan a krémmel és minden sort olvasztott csokoládéval (amit olajjal, gőz fölött olvasztottunk) is megcsurgatunk.
Tetejét is bekenjük a krémmel és tetszőlegesen díszítjük. Pár órát vagy akár 1 napot hideg helyen tartjuk. Azután szeletelhetjük és kínálhatjuk.
Jó étvágyat!