Szilvás bukta recept
Hozzávalók 8-10 darabhoz:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 1,8 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk kristálycukor
- 2 ek porcukor
- 2 dl habtejszín
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
- csipet só
Töltelék:
- 8-10 db nagyobb szilva
- 2 ek kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 8 dkg vaj a tepsi kikenéséhez és a bukta lekenéséhez
Elkészítése:
A kristálycukorral összekevert tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt, takarjuk le egy konyharuhával és pár perc alatt futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a porcukorral, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a meglangyosított tejszínt és a tojássárgát.
Ezután ízlés szerint robotgéppel vagy kézzel addig dagasszuk a tésztát míg elválik az edény falától.
Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, szórjuk meg vékonyan liszttel, majd langyos helyen kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, majd vágjuk fel kb egyforma darabokra.
A szilvát vágjuk félbe és távolítsuk el a magot. A kristálycukrot keverjük össze az őrölt fahéjjal.
Ezután minden tészta közepére tegyünk egy teáskanálnyi fahéjas cukrot, helyezzünk rá egy-egy félbevágott szilvát, majd formázzuk meg a buktát.
A vajat olvasszuk fel, majd több mint a felével kenjük ki a tepsit. Ezután egymástól kicsit távolabb, helyezzük bele a buktákat, majd a maradék olvasztott vajjal, kenjük le a tésztát.
Ezután takarjuk le a tepsit egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára a buktákat (én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
Tipp:
Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb….