Szilvás bukta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 8-10 darabhoz:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1,8 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk kristálycukor
  • 2 ek porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tojássárga (nagy)
  • csipet só

Töltelék:

  • 8-10 db nagyobb szilva
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 8 dkg vaj a tepsi kikenéséhez és a bukta lekenéséhez

Elkészítése:

A kristálycukorral összekevert tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt, takarjuk le egy konyharuhával és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a porcukorral, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a meglangyosított tejszínt és a tojássárgát.

Ezután ízlés szerint robotgéppel vagy kézzel addig dagasszuk a tésztát míg elválik az edény falától.

Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, szórjuk meg vékonyan liszttel, majd langyos helyen kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, majd vágjuk fel kb egyforma darabokra.

A szilvát vágjuk félbe és távolítsuk el a magot. A kristálycukrot keverjük össze az őrölt fahéjjal.

Ezután minden tészta közepére tegyünk egy teáskanálnyi fahéjas cukrot, helyezzünk rá egy-egy félbevágott szilvát, majd formázzuk meg a buktát.

A vajat olvasszuk fel, majd több mint a felével kenjük ki a tepsit. Ezután egymástól kicsit távolabb, helyezzük bele a buktákat, majd a maradék olvasztott vajjal, kenjük le a tésztát.

Ezután takarjuk le a tepsit egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára a buktákat (én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.

Tipp:

Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb….