Sacher-eper trifle recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Sacher:
- 4 szobahőmérsékletű FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 80 g puha vaj
- 80 g 80 %-os étcsokoládé
- 60 g porcukor
- 80 g finomliszt
- csapott mokkáskanál sütőpor
Krém:
- 500 g mascarpone
- 350 ml jól behűtött habtejszín
- 40 g porcukor
- vaníliaaroma vagy paszta esetleg őrlemény
Epres réteg:
- 600 g friss eper
- 30 g étkezési keményítő
- 150 ml víz
- cukor ízlés szerint
- pár csepp citromlé
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat alaposan kihabosítjuk a cukorral, majd beledolgozzuk a vajat és az olvasztott csokit. A hehérjéket egy csipet sóval felverjük, majd a sárgákhoz adjuk felváltva a sütőporos liszttel. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot!
Egy kicsi tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A kész lapot kihűtjük, majd apróra felvágjuk.
A összes epret felvágjuk, majd egy keveset félreteszünk belőle. A maradékot egy edénybe tesszük és ráöntjük a vizet, majd hozzáadjuk a currot és a citromlevet. Amikor már az eper kezd szétfőni, akkor leszűrjük (a levét felfogjuk), majd a maradékot besürítjük egy kevés vízben elkevert keményítővel. A gyümölcsös részt kihűtjük.
Közben a mascarponét alaposan kikeverjük a cukorral és a vaníliával, majd hozzáöntjük a folyékony tejszínt és az egészet keményre felverjük.
Összeállítjuk a sütit: a tál aljára egy réteg tésztát teszünk, amit alaposan meglocsolunk a leszűrt eperével. Erre kerül elkenve egy réteg epres krém, majd rá a mascarpone krém és megszórjuk a félretett eper harmadával. Ezután újra tészta jön, amit eperlével locsolunk. A rétegzést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
Arra figyeljünk, hogy a tetjére krém kerüljön. Ha marad kevés tészta, azt a tetejére rámorzsolhatjuk.
12-16 órán át hűtőben érleljük a süteményt.