Sacher-eper trifle

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Sacher:

  • 4 szobahőmérsékletű tojás
  • 80 g puha vaj
  • 80 g 80 %-os étcsokoládé
  • 60 g porcukor
  • 80 g finomliszt
  • csapott mokkáskanál sütőpor

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 350 ml jól behűtött habtejszín
  • 40 g porcukor
  • vaníliaaroma vagy paszta esetleg őrlemény

Epres réteg:

  • 600 g friss eper
  • 30 g étkezési keményítő
  • 150 ml víz
  • cukor ízlés szerint
  • pár csepp citromlé

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat alaposan kihabosítjuk a cukorral, majd beledolgozzuk a vajat és az olvasztott csokit. A hehérjéket egy csipet sóval felverjük, majd a sárgákhoz adjuk felváltva a sütőporos liszttel. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot!

Egy kicsi tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A kész lapot kihűtjük, majd apróra felvágjuk.

A összes epret felvágjuk, majd egy keveset félreteszünk belőle. A maradékot egy edénybe tesszük és ráöntjük a vizet, majd hozzáadjuk a currot és a citromlevet. Amikor már az eper kezd szétfőni, akkor leszűrjük (a levét felfogjuk), majd a maradékot besürítjük egy kevés vízben elkevert keményítővel. A gyümölcsös részt kihűtjük.

Közben a mascarponét alaposan kikeverjük a cukorral és a vaníliával, majd hozzáöntjük a folyékony tejszínt és az egészet keményre felverjük.

Összeállítjuk a sütit: a tál aljára egy réteg tésztát teszünk, amit alaposan meglocsolunk a leszűrt eperével. Erre kerül elkenve egy réteg epres krém, majd rá a mascarpone krém és megszórjuk a félretett eper harmadával. Ezután újra tészta jön, amit eperlével locsolunk. A rétegzést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

Arra figyeljünk, hogy a tetjére krém kerüljön. Ha marad kevés tészta, azt a tetejére rámorzsolhatjuk.

12-16 órán át hűtőben érleljük a süteményt.