Rákóczi túrós kosárkák recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 22,5 dkg liszt
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 7 dkg porcukor
- 12,5 dkg vaj
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 ek tejföl
A töltelékhez:
- 45 dkg túró
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg búzadara
- 10 dkg kristálycukor
- 1 db citrom héja
- pár evőkanál baracklekvár
A tetejére:
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 20 dkg cukor
Elkészítése:
A tésztához kikeverjük a vajat a tojások sárgájával és a cukorral, majd a liszttel, a sütőporral és a tejföllel sima tésztát gyúrunk belőle. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és kibélelünk vele 8 db kivajazott, kilisztezett mini piteformát. 160 fokos sütőben 10 perc alatt világosbarnára sütjük. (Ne süssük túl mert a töltelékkel is sütnünk kell még.)
A töltelékhez a túrót a tojással, a búzadarával, a kristálycukorral és a citrom héjával alaposan összekeverjük. A kihűlt kosarakat megkenjük baracklekvárral és beletöltünk annyi túrós masszát, amennyi belefér. Visszatesszük a sütőbe további 10-15 percre.
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, habzsákba töltjük, majd kis halmokat nyomunk belőle a pitéink tetejére, és lángszóró pisztollyal kissé megpörköljük azokat. Baracklekvárral vagy aszalt barackkal is tálhatjuk.
Tipp:
Rákóczi Jánosnak köszönhetjük ezt a csodás süteményt, amit az 1958-as brüsszeli világkiállításon készített, és azóta is imádjuk!