Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Povitica kalács gluténmentesen recept

Povitica kalács gluténmentesen
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 30 dkg Barbara Kenyér és kelt tészta lisztkeverék
    • 4 dkg cukor
    • 3 dkg friss élesztő
    • 2 ek langyos víz
    • 120 ml langyos tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 kk méz
    • 5 dkg vaj
    • 1 kk só

    Töltelék:

    • 15 dkg darált dió
    • 1 ek holland kakaópor
    • 3 ek cukor
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 50 ml tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Kenéshez:

    • tojásfehérje

    Elkészítése:

    A lisztkeveréket, cukrot, friss élesztőt tálba mérjük és alaposan elkeverjük, a mézet, vajat, tojást és a folyadékokat hozzáadjuk, legvégül a sót is és sima tésztává gyúrjuk.

    A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük (én a nagyon langyos konvektor tetejére tettem és kb 40-45 percig kelesztettem) ezután átgyúrjuk, szilikonos felületen olyan vékonyra nyújtjuk amilyenre csak tudjuk.

    Megkenjük olvasztott vajjal, majd tojással és rászórjuk a dió+kakaó+cukor keverékét, elegyengetjük a felületén meglocsoljuk tejjel és krémesre tapogatjuk. A szilikon segítségével könnyedén feltudjuk tekerni ezt a roppant vékony tésztát és tekert állapotában is tudjuk hosszabbra nyújtani a kezünk segítségével, mintha hurkát tapogatnánk, kb olyan mozdulatokkal hosszabbítsuk.

    A tésztát, mint egy csigát feltekerjük és kiolajozott sütőformába tesszük. Én püspökkenyér formát használtam, aminek a mérete 20*10 cm. A tészta tetejét lekenjük tojásfehérjével és előmelegített sütőben 150 fokon 75 percig sütjük.

    A formából vegyük ki, hűtsük ki és csakis ezután szeleteljük fel.

    Töltelék elkészítése:

    A diót, cukrot és kakaót forgassuk össze és a többi hozzávalót a tésztára kenjük rá, mert ha mindent összekeverünk ezen a vékony tésztán nem tudjuk egyenletesen eloszlatni és csak szakadni fog.

    Tojásfehérjével kenjük le összesen a sütés ideje alatt 3-szor. Elsőnek mikor betesszük, másodszor félidőben, harmadszor pedig a vége előtt 10 perccel amikor is nem csak lekenjük hanem cukorral meg is szórjuk a tetejét.

    Tipp:

    Tipp: Ennek a tésztának a sütési ideje fontosabb mint maga a kelesztése, hiszen alacsony hőmérsékleten kell sütni sok-sok percig, minimum 1 órán keresztül, de az én sütőmben 75 perc kellett neki, mire azt mondhattam, hogy elkészült.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá