Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Kenéshez:
Elkészítése:
A lisztkeveréket, cukrot, friss élesztőt tálba mérjük és alaposan elkeverjük, a mézet, vajat, tojást és a folyadékokat hozzáadjuk, legvégül a sót is és sima tésztává gyúrjuk.
A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük (én a nagyon langyos konvektor tetejére tettem és kb 40-45 percig kelesztettem) ezután átgyúrjuk, szilikonos felületen olyan vékonyra nyújtjuk amilyenre csak tudjuk.
Megkenjük olvasztott vajjal, majd tojással és rászórjuk a dió+kakaó+cukor keverékét, elegyengetjük a felületén meglocsoljuk tejjel és krémesre tapogatjuk. A szilikon segítségével könnyedén feltudjuk tekerni ezt a roppant vékony tésztát és tekert állapotában is tudjuk hosszabbra nyújtani a kezünk segítségével, mintha hurkát tapogatnánk, kb olyan mozdulatokkal hosszabbítsuk.
A tésztát, mint egy csigát feltekerjük és kiolajozott sütőformába tesszük. Én püspökkenyér formát használtam, aminek a mérete 20*10 cm. A tészta tetejét lekenjük tojásfehérjével és előmelegített sütőben 150 fokon 75 percig sütjük.
A formából vegyük ki, hűtsük ki és csakis ezután szeleteljük fel.
Töltelék elkészítése:
A diót, cukrot és kakaót forgassuk össze és a többi hozzávalót a tésztára kenjük rá, mert ha mindent összekeverünk ezen a vékony tésztán nem tudjuk egyenletesen eloszlatni és csak szakadni fog.
Tojásfehérjével kenjük le összesen a sütés ideje alatt 3-szor. Elsőnek mikor betesszük, másodszor félidőben, harmadszor pedig a vége előtt 10 perccel amikor is nem csak lekenjük hanem cukorral meg is szórjuk a tetejét.
Tipp: Ennek a tésztának a sütési ideje fontosabb mint maga a kelesztése, hiszen alacsony hőmérsékleten kell sütni sok-sok percig, minimum 1 órán keresztül, de az én sütőmben 75 perc kellett neki, mire azt mondhattam, hogy elkészült.