Mézi Miku gluténmentesen recept
Hozzávalók:
- 25 dkg rizsliszt
- 12 dkg méz
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg vaj
- 7 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- csipetnyi só
- 12 dkg darált mandula (vagy dió)
- 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
A díszítéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 15 dkg porcukor
- 2 ek citromlé
- 2 ek cukorgyöngy
- 5 dkg mandula (vagy dió)
- 1 kávéskanál piros ételszínezék
Elkészítése:
A mézet, a cukrot, a vajat és a fűszerkeveréket felmelegítjük addig, amíg a cukor elolvad.
A lisztet a sütőporral, a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a kakóport, a darált diót és a tojássárgáját és a kihűlt mézes keverékkel alaposan összedolgozzuk. 1 órát pihentetjük.
Kb 28 cm-es kör alakúra nyújtjuk (tortaformában is lehet), előmelegített 170 fokos sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. Ha megsült, még melegen 8 cikkre vágjuk.
Elkészítjük a cukormázat: a megmaradt tojásfehérjét kissé felverjük, hozzáadjuk a citromlevet és annyi porcukrot, hogy sűrű, de kissé folyós legyen. (A megadott mennyiséghez képest a tojás nagyságától függően 2-5 dkg-mal eltérhet).
A máz felét pirosra festjük, a többi marad fehér. (Mindenki kedve, türelme szerint díszítheti, én a sapkákat pirosra festettem, a szakálla, a szeme fehér lett és a ruhájának a szegélye. A kezei nálam negyed dióból készültek, mandulából még mutatósabb! A gombjai franciadrazséból vannak.)
Tipp:
Akár a Mikulás csomagba is kerülhetnek, garantált lesz a siker!