Hozzávalók:
A díszítéshez:
Elkészítése:
A mézet, a cukrot, a vajat és a fűszerkeveréket felmelegítjük addig, amíg a cukor elolvad.
A lisztet a sütőporral, a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a kakóport, a darált diót és a tojássárgáját és a kihűlt mézes keverékkel alaposan összedolgozzuk. 1 órát pihentetjük.
Kb 28 cm-es kör alakúra nyújtjuk (tortaformában is lehet), előmelegített 170 fokos sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. Ha megsült, még melegen 8 cikkre vágjuk.
Elkészítjük a cukormázat: a megmaradt tojásfehérjét kissé felverjük, hozzáadjuk a citromlevet és annyi porcukrot, hogy sűrű, de kissé folyós legyen. (A megadott mennyiséghez képest a tojás nagyságától függően 2-5 dkg-mal eltérhet).
A máz felét pirosra festjük, a többi marad fehér. (Mindenki kedve, türelme szerint díszítheti, én a sapkákat pirosra festettem, a szakálla, a szeme fehér lett és a ruhájának a szegélye. A kezei nálam negyed dióból készültek, mandulából még mutatósabb! A gombjai franciadrazséból vannak.)
Akár a Mikulás csomagba is kerülhetnek, garantált lesz a siker!