Mézi Miku gluténmentesen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mézi Miku gluténmentesen

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizsliszt
  • 12 dkg méz
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • csipetnyi só
  • 12 dkg darált mandula (vagy dió)
  • 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor

A díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek citromlé
  • 2 ek cukorgyöngy
  • 5 dkg mandula (vagy dió)
  • 1 kávéskanál piros ételszínezék

Elkészítése:

A mézet, a cukrot, a vajat és a fűszerkeveréket felmelegítjük addig, amíg a cukor elolvad.

A lisztet a sütőporral, a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a kakóport, a darált diót és a tojássárgáját és a kihűlt mézes keverékkel alaposan összedolgozzuk. 1 órát pihentetjük.

Kb 28 cm-es kör alakúra nyújtjuk (tortaformában is lehet), előmelegített 170 fokos sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. Ha megsült, még melegen 8 cikkre vágjuk.

Elkészítjük a cukormázat: a megmaradt tojásfehérjét kissé felverjük, hozzáadjuk a citromlevet és annyi porcukrot, hogy sűrű, de kissé folyós legyen. (A megadott mennyiséghez képest a tojás nagyságától függően 2-5 dkg-mal eltérhet).

A máz felét pirosra festjük, a többi marad fehér. (Mindenki kedve, türelme szerint díszítheti, én a sapkákat pirosra festettem, a szakálla, a szeme fehér lett és a ruhájának a szegélye. A kezei nálam negyed dióból készültek, mandulából még mutatósabb! A gombjai franciadrazséból vannak.)

Tipp:

Akár a Mikulás csomagba is kerülhetnek, garantált lesz a siker!