Pavlova recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Habcsókhoz:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 25 dkg porcukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 mokkáskanál ecet (10 %-os)
Krémhez:
- 4 dl tej
- 4-5 evőkanál cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 3 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
Gyümölcsszószhoz: (itt igazán mennyiségekkel nem tudok szolgálni, csak kb értékeket írok)
- 20 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
- 20-25 dkg meggy (nálam amarettós, amit nyáron tettem el)
- kb 3 dl meggylé
- 2-3 ek vaníliás pudingpor
- ízlés szerint cukor
Elkészítése:
Habcsók:
Egy szilikonos sütőpapírra rajzolunk egy kb 24 cm-es kört. A sütőt előmelegítjük 120 fokosra.
A fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk két adagban a porcukrot. Ha szép fényes, selymes a masszánk, akkor belekeverjük az étkezési keményítőt és az ecetet.
A habot az előre megrajzolt körben elkenjük és előmelegített 120 fokos sütőben kb 50 60 percig szárítjuk. Ha kész, rácsra tesszük ks kihűtjük.
Krém:
A tejben megfőzzük a pudingot és kihűtjük.
A tejszínt habbá verjük. A kihűlt pudingot simára keverjük, hozzáadjuk a tejszínhabot és a mascarponét.
Gyümölcsszósz:
A cukrot karamellizáljuk, rátesszük a gyümölcsöket a levével együtt és felforraljuk. 1 dl vízben elkeverjük a pudingport és besűrítjük vele a gyümölcsszószt. Lehűtjük és a krémre kanalazzuk.
Tetejét megszórhatjuk pirított mandulával. (ez látható a képen)
Összeállítás:
A habcsókra kenjük a krémet, majd erre kanalazzuk a kihűtött gyümölcsszószt. Ha szeretnénk, akkor a gyümölcsszósz helyett friss gyümölcsöket is szórhatunk a tetejére vagy szeletelt mandulát.
Tipp:
Ha túl sűrű lenne a szósz pici vízzel vagy gyümölcslével lehet hígítani, ezt mindenki maga döntse el.
A fagyasztott gyümölcsöt csak akkor tettem bele az öntetbe, amikor már besűrítettem, ne legyen nagyon szottyadt. Nem szeretem, ha szétfő.
Ne ijedjen meg senki, a habcsók megrepedezik és kicsit összeesik hűlés közeben, után!
A krém lágy és selymes, de ha valaki keményebbre, tartósabbra szeretné, tehet bele zselatint. Elkészíthető puding nélkül is! Csak a tejszín, mascarpone és ízlés szerint porcukor.
Nyáron idénygyümölcsökkel készíthetjük.