Pavlova

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Habcsókhoz:

  • 6 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 mokkáskanál ecet (10 %-os)

Krémhez:

  • 4 dl tej
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 3 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone

Gyümölcsszószhoz: (itt igazán mennyiségekkel nem tudok szolgálni, csak kb értékeket írok)

  • 20 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
  • 20-25 dkg meggy (nálam amarettós, amit nyáron tettem el)
  • kb 3 dl meggylé
  • 2-3 ek vaníliás pudingpor
  • ízlés szerint cukor

Elkészítése:

Habcsók:

Egy szilikonos sütőpapírra rajzolunk egy kb 24 cm-es kört. A sütőt előmelegítjük 120 fokosra.

A fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk két adagban a porcukrot. Ha szép fényes, selymes a masszánk, akkor belekeverjük az étkezési keményítőt és az ecetet.

A habot az előre megrajzolt körben elkenjük és előmelegített 120 fokos sütőben kb 50 60 percig szárítjuk. Ha kész, rácsra tesszük ks kihűtjük.

Krém:

A tejben megfőzzük a pudingot és kihűtjük.

A tejszínt habbá verjük. A kihűlt pudingot simára keverjük, hozzáadjuk a tejszínhabot és a mascarponét.

Gyümölcsszósz:

A cukrot karamellizáljuk, rátesszük a gyümölcsöket a levével együtt és felforraljuk. 1 dl vízben elkeverjük a pudingport és besűrítjük vele a gyümölcsszószt. Lehűtjük és a krémre kanalazzuk.
Tetejét megszórhatjuk pirított mandulával. (ez látható a képen)

Összeállítás:

A habcsókra kenjük a krémet, majd erre kanalazzuk a kihűtött gyümölcsszószt. Ha szeretnénk, akkor a gyümölcsszósz helyett friss gyümölcsöket is szórhatunk a tetejére vagy szeletelt mandulát.

Tipp:

Ha túl sűrű lenne a szósz pici vízzel vagy gyümölcslével lehet hígítani, ezt mindenki maga döntse el.

A fagyasztott gyümölcsöt csak akkor tettem bele az öntetbe, amikor már besűrítettem, ne legyen nagyon szottyadt. Nem szeretem, ha szétfő.

Ne ijedjen meg senki, a habcsók megrepedezik és kicsit összeesik hűlés közeben, után!

A krém lágy és selymes, de ha valaki keményebbre, tartósabbra szeretné, tehet bele zselatint. Elkészíthető puding nélkül is! Csak a tejszín, mascarpone és ízlés szerint porcukor.

Nyáron idénygyümölcsökkel készíthetjük.