Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Omlós szilvalekváros rudacskák recept

Omlós szilvalekváros rudacskák
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 40 dkg liszt
    • 1 csipet só
    • 25 dkg margarin
    • 20 dkg tejföl
    • 1 közepes üveg szilvalekvár
    • 1 ek porcukor a szóráshoz

    Elkészítése:

    A lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a felkockázott, hideg margarinnal. A tejfölt hozzáadva jól összegyúrjuk, és fóliába csomagolva néhány órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük pihenni a tésztát.

    Lisztezett munkalapon kb. 4 mm vastagra nyújtjuk. A szélére egy sávban szilvalekvárt kanalazunk, és a tésztát elkezdjük feltekerni. Levágjuk a lekváros csíkot, és 5-6 cm-es rudakat vágunk belőle. A maradék tészta szélére ismét lekvárt kenünk, újra hajtjuk, levágjuk, feldaraboljuk. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.

    Az apró lekváros rudakat hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 20 percet sütjük. (Amikor épp csak színt kezd kapni a teteje, akkor jó.)

    Még melegen megszórjuk porcukorral.

    Tipp:

    Amikor meglátogatjuk a fogadott dédinket (sajnos már egyik nagyszülőnk sem él), akkor mindig kapunk ajándékba házi készítésű szilvalekvárt. Olyan jó sűrű, igazi fajtát. Ezt mindig nagyon jól megfontolva használom fel, mert igazi kincs. Most egy olyan sütibe került, ami sokáig puha és omlós.

    Roppant egyszerű és igazán kevés alapanyagból összeállítható, tojást sem tartalmaz.

    Kissé hasonlít a hájas süteményre. Akinek nincs ilyen lekvárja, az egész nyugodtan használhat citromhéjjal vagy mazsolával ízesített túrót, darált diós vagy mákos tölteléket. Akár a porcukor elhagyásával még húsos raguval is tölthető.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá