Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Nektarinos-áfonyás pite vaníliakrémmel recept

Nektarinos-áfonyás pite vaníliakrémmel
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 24 cm-es formához::
    Gluténmentes pitetészta:

    • 15 dkg gluténmentes zabpehely (vagy zabliszt)
    • 10 dkg rizsliszt
    • 5 dkg darált dió
    • 15 dkg vaj
    • 1 kk vaníliaaroma
    • 5 dkg ízlés szerinti édesítő

    Vaníliakrém:

    • 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
    • 4 dl tej
    • 3 ek kristálycukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1,5 dl cukrászhab

    Gyümölcsös részhez:

    • 10 dkg áfonya
    • 2 nektarin
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 3 ek méz

    Elkészítése:

    A zabpelyhet kávédarálóval vagy aprítógéppel daráljuk meg hogy lisztes állaga legyen (én zabpelyhet használtam, de ízlés szerint zabliszttel is készíthetjük).

    A lisztté őrölt zabpehelyhez adjuk hozzá a rizslisztet, az édesítőszert, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a felkockázott hideg vajat és először morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (aa száraznak találnánk akkor egy picike vizet öntsünk hozzá).

    Az összegyúrt pitetésztát ezután tenyérrel lapogassuk bele egy teflon piteformába, majd villával szurkáljuk meg az alját (amennyiben nem teflonos a piteforma, akkor enyhén vajazzuk ki, nehogy beleragadjon a tészta).

    Tipp:
    Vágjunk le két szélesebb (kb 2 cm-es) és a formánál hosszabb sütőpapír csíkot, majd tegyük keresztbe bele a formába mielőtt belelapogatnánk a tésztát. Így a megsült tésztát a papírcsíkok segítségével könnyebben kitudjuk majd emelni (nekem kivehető alja van a piteformámnak, így nem tettem bele sütőpapírt és nem is kentem ki vajjal).

    Helyezzük be a tésztát előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép világos színűre (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).

    A sütőből kivéve a piteformában hagyjuk a tésztát kihűlni, majd emeljük át egy tálcára, és töltsük meg a vaníliakrémmel és a gyümölcsökkel.

    A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Ezután állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen (én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima lett a krém).

    A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, majd apránként egy kézi habverővel keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz (mindenképpen apránként keverjük és figyeljünk nehogy túl lágy legyen a krém).

    A teljesen kihűlt pitetésztára egyenletesen kanalazzuk rá a vaníliakrémet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.

    A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd a nektarint vágjuk fel cikkekre. Ezután szórjuk meg a vaníliás cukorral, csorgassuk rá a mézet, óvatosan keverjük össze és hagyjuk legalább egy órát állni, majd tegyük egy szűrőbe hogy a leve lecsepegjen (közben többször keverjük át óvatosan, vigyázva hogy a gyümölcsök ne törjenek).

    Vegyük ki a hűtőből a vaníliakrémmel megtöltött tésztát, ízlés szerint pakoljuk rá az alaposan lecsepegtetett nektarint és áfonyát, majd tálalásig tegyük vissza a hűtőbe.

    Tipp:

    Tálalás előtt vegyük ki a pitét a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Az omlós tésztához nagyon jól illik a vaníliakrém és a gyümölcs.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá