Nektarinos-áfonyás pite vaníliakrémmel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 24 cm-es formához::
Gluténmentes pitetészta:

  • 15 dkg gluténmentes zabpehely (vagy zabliszt)
  • 10 dkg rizsliszt
  • 5 dkg darált dió
  • 15 dkg vaj
  • 1 kk vaníliaaroma
  • 5 dkg ízlés szerinti édesítő

Vaníliakrém:

  • 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
  • 4 dl tej
  • 3 ek kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1,5 dl cukrászhab

Gyümölcsös részhez:

  • 10 dkg áfonya
  • 2 nektarin
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek méz

Elkészítése:

A zabpelyhet kávédarálóval vagy aprítógéppel daráljuk meg hogy lisztes állaga legyen (én zabpelyhet használtam, de ízlés szerint zabliszttel is készíthetjük).

A lisztté őrölt zabpehelyhez adjuk hozzá a rizslisztet, az édesítőszert, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a felkockázott hideg vajat és először morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (aa száraznak találnánk akkor egy picike vizet öntsünk hozzá).

Az összegyúrt pitetésztát ezután tenyérrel lapogassuk bele egy teflon piteformába, majd villával szurkáljuk meg az alját (amennyiben nem teflonos a piteforma, akkor enyhén vajazzuk ki, nehogy beleragadjon a tészta).

Tipp:
Vágjunk le két szélesebb (kb 2 cm-es) és a formánál hosszabb sütőpapír csíkot, majd tegyük keresztbe bele a formába mielőtt belelapogatnánk a tésztát. Így a megsült tésztát a papírcsíkok segítségével könnyebben kitudjuk majd emelni (nekem kivehető alja van a piteformámnak, így nem tettem bele sütőpapírt és nem is kentem ki vajjal).

Helyezzük be a tésztát előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép világos színűre (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a piteformában hagyjuk a tésztát kihűlni, majd emeljük át egy tálcára, és töltsük meg a vaníliakrémmel és a gyümölcsökkel.

A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Ezután állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen (én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima lett a krém).

A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, majd apránként egy kézi habverővel keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz (mindenképpen apránként keverjük és figyeljünk nehogy túl lágy legyen a krém).

A teljesen kihűlt pitetésztára egyenletesen kanalazzuk rá a vaníliakrémet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.

A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd a nektarint vágjuk fel cikkekre. Ezután szórjuk meg a vaníliás cukorral, csorgassuk rá a mézet, óvatosan keverjük össze és hagyjuk legalább egy órát állni, majd tegyük egy szűrőbe hogy a leve lecsepegjen (közben többször keverjük át óvatosan, vigyázva hogy a gyümölcsök ne törjenek).

Vegyük ki a hűtőből a vaníliakrémmel megtöltött tésztát, ízlés szerint pakoljuk rá az alaposan lecsepegtetett nektarint és áfonyát, majd tálalásig tegyük vissza a hűtőbe.

Tipp:

Tálalás előtt vegyük ki a pitét a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Az omlós tésztához nagyon jól illik a vaníliakrém és a gyümölcs.