Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Meggyes morzsapite recept

Meggyes morzsapite
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 25 dkg liszt
    • 15 dkg vaj (hideg)
    • 3 tk kristálycukor
    • csipet só
    • 3-4 ek hideg víz

    Meggyes töltelék:

    • 50 dkg magozott meggy
    • 20 dkg kristálycukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1/2 sherry brandy aroma
    • 1 kk őrölt fahéj
    • 1 cs vaníliás pudingpor (vagy 3 ek keményítő)
    • 2 dl meggylé

    Édes morzsa:

    • 15 dkg liszt
    • 2 ek zabpehely
    • 10 dkg vaj (puha)
    • 1 ek kristálycukor
    • 1 kk őrölt fahéj

    Elkészítése:

    A lisztet szitáljuk át, keverjünk hozzá egy csipet sót, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

    Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, adjunk hozzá 2 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Gyúrás közben apránként adagoljunk hozzá még annyi vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

    Ezután két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe (én az összegyúrt tésztát belehelyeztem a piteformába, majd tenyérrel egyenletesen belelapogattam, így sokkal könnyebb volt vele dolgozni).

    A meggyet keverjük össze a kristálycukorral és hagyjuk pár órát állni, majd szűrjük le.

    A keletkező meggyléből 2 dl-nyit öntsünk egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a pudingport és keverjük simára (amennyiben kevesebb a meggylé, vízzel pótoljuk ki, hogy 2 dl legyen).

    Ezután adjuk hozzá a meggyet, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a sherry brandy aromát és állandó kevergetés mellett, addig főzzük míg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.

    A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kihűlt meggyet.

    A liszthez adjuk hozzá a zabpelyhet, a kristálycukrot, az őrölt fahéjat és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd az ujjbegyünkkel dolgozzuk össze úgy, hogy nagyobb darabos és morzsalékos legyen.

    Ezután az édes morzsát szórjuk rá a meggyes töltelék tetejére.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben 45-50 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem).

    A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a pitét, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá