Meggyes morzsapite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Meggyes morzsapite

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (hideg)
  • 3 tk kristálycukor
  • csipet só
  • 3-4 ek hideg víz

Meggyes töltelék:

  • 50 dkg magozott meggy
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 sherry brandy aroma
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 cs vaníliás pudingpor (vagy 3 ek keményítő)
  • 2 dl meggylé

Édes morzsa:

  • 15 dkg liszt
  • 2 ek zabpehely
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 kk őrölt fahéj

Elkészítése:

A lisztet szitáljuk át, keverjünk hozzá egy csipet sót, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, adjunk hozzá 2 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Gyúrás közben apránként adagoljunk hozzá még annyi vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe (én az összegyúrt tésztát belehelyeztem a piteformába, majd tenyérrel egyenletesen belelapogattam, így sokkal könnyebb volt vele dolgozni).

A meggyet keverjük össze a kristálycukorral és hagyjuk pár órát állni, majd szűrjük le.

A keletkező meggyléből 2 dl-nyit öntsünk egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a pudingport és keverjük simára (amennyiben kevesebb a meggylé, vízzel pótoljuk ki, hogy 2 dl legyen).

Ezután adjuk hozzá a meggyet, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a sherry brandy aromát és állandó kevergetés mellett, addig főzzük míg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kihűlt meggyet.

A liszthez adjuk hozzá a zabpelyhet, a kristálycukrot, az őrölt fahéjat és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd az ujjbegyünkkel dolgozzuk össze úgy, hogy nagyobb darabos és morzsalékos legyen.

Ezután az édes morzsát szórjuk rá a meggyes töltelék tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben 45-50 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a pitét, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk.